Hoe wol behang te lijmen.

Hoe wol behang te lijmen.

Er zijn verschillende soorten behang op de markt, monochroom, met verschillende versieringen, fotobehang, er is gewoon heel veel om uit te kiezen en dus moet iemand die voor behang heeft gekozen, een geschikt behang kiezen naar gelang van zijn behoeften, naar gelang van de ruimte die hij gaat behangen en naar gelang van zijn financiële mogelijkheden.

Populariteit van wallpapers.

Er zijn verschillende soorten behangpapier en wolbehang is waarschijnlijk een van de meest populaire. Ik zal de belangrijkste kort beschrijven, indien u meer informatie wenst over de verschillende wallpapers vindt u ze in dit artikel.

Wol behang.

Vezelbehang is gemaakt van ademend materiaal, dat bestaat uit pulp en synthetische vezels. Dit garandeert ademend vermogen en ook een relatief hoge duurzaamheid van het behang.

Papieren behang.

Ze verliezen geleidelijk aan populariteit. Het nadeel van papieren behang is dat het gemakkelijk scheurt en dat het opplakken een proces is waarbij vaak de hulp van ervaren mensen nodig is.

Nijl behang.

Hun belangrijkste voordeel is dat u de vinyllaag kunt afwassen en dat er in het geval van goed behang niets mee zal gebeuren. De drager is gemaakt van papier waarop de lagen vinyl worden gelegd.

Textielbehang.

Het is een product voor veeleisenden. Hun voornaamste voordeel is hun isolerend vermogen, aangezien zij zowel thermisch als akoestisch een van de beste isolatoren zijn.

Je hebt besloten jezelf te behangen.

In dit geval is dit artikel alleen voor u, u weet al welk wollen behang u wilt, dat zeker bij uw woning zal passen en u moet nog weten wat u nog meer nodig hebt. In deze gids zul je erachter komen. Als u nog twijfelt tussen zelf plakken of het bestellen van de diensten van een professional kan dit artikel u helpen, dat gaat over schilderen maar ook over behangen. Het plakken van wolbehang is middelmatig moeilijk, d.w.z. ongeveer één kamer per dag, en u zult een helper nodig hebben bij het plakken, en dit geldt vooral voor het plafond.

Maar laten we naar de instructies zelf gaan.

Wat u nodig heeft voor het lijmen van wolbehang

Behangen is niet moeilijk wat gereedschap betreft, ik noem de behangtafel, die u kunt vervangen door een keukentafel, maar de keukentafel is te kort en u kunt hem beschadigen door erin te snijden. U kunt het behang ook op de vloer afsnijden, maar dan verliest u de kruisjes en kunt u ook de vloer beschadigen. Ik raad dus zeker aan om een behangtafel te kopen of er een van iemand te lenen.

Je zult nodig hebben:

 • wol behang
 • lijm voor wol behang
 • container(emmer) voor lijm
 • papier/folie voor afdekking, geel plakband
 • behangen tafel
 • roller en lijmkwast
 • gevelwisser min.600mm (voor behangafwerking)
 • behangborstel
 • meter
 • waterpas, schietlood
 • spatel en gipsplaat mes, schaar
 • behangroller
 • Schroevendraaier
 • ladder
 • indien nodig, voorstrijken en rollen
 • een trekker als het oppervlak moet worden afgewerkt

Voortgang van de werkzaamheden.

Ik zal de werkwijze bij het behangen in een paar punten samenvatten. Schilders zeggen vaak dat het niet zo moeilijk is om het eigenlijke schilderwerk te doen, maar dat de voorbereiding vóór het schilderwerk en de kennis belangrijk zijn. Dit geldt uiteraard ook voor het behangen van wolbehang, waarbij extra aandacht moet worden besteed aan de voorbereiding van de ondergrond.

Werkstroom:

 • het bedekken van de vloer en het verwijderen van stopcontacten en schakelaars
 • voorbereiding van het substraat
 • het behangen van het plafond
 • behangen van muren
 • behang met patroon
 • afwerkingswerkzaamheden

De vloer bedekken en stopcontacten en schakelaars ontmantelen.

Om de vloer te bedekken, kunt u gebruik maken van afdekpapier of afdekfolie, die u in speciaalzaken kunt krijgen. Plak het papier/folie aan elkaar, zodat er geen lijm of ander vuil op de vloer terechtkomt. Gebruik een brede gele schilderstape om het geheel vast te plakken, geen grijze of zwarte tape, die zeer sterk kleven en het oppervlak kunnen beschadigen, vooral als u zwevende vloeren en plinten hebt. Als u stopcontacten en schakelaars wilt loskoppelen, vergeet dan niet de stroom in de stroomonderbrekers uit te schakelen. Dit geldt ook voor het plakken van het behang zelf. Ontmantel alles wat je in de weg zit om het behang op te plakken.

Voorbereiding van het substraat.

Bepaal de grootte van uw kamer of kamers om de benodigde hoeveelheid behang te berekenen. Er is een verschil tussen veel effen kleuren behang dat niet bij elkaar past, zodat u vrijwel geen afval overhoudt, en behang met een patroon dat volgens het patroon moet worden overgeplakt. Vroeger stond er een rapport op het behang dat de extra stiksels weergeeft. De 64/32-figuur betekent dus dat het patroon na 64 cm wordt herhaald en dat het motief tussen de linker- en rechterrand van het behang met 32 cm wordt verplaatst. Indien de kamer nissen of schuine wanden heeft, moeten dergelijke details extra in de berekening worden opgenomen. Trek de afmetingen van de ramen en deuren in de kamer niet af! U kunt deze calculator gebruiken om het aantal benodigde rollen behang te berekenen.

Controleer het oppervlak van de muren. U moet uitzoeken of u de muren moet voorstrijken voordat u gaat behangen of niet. Als de muur absorberend is, heeft hij een primer nodig. U kunt dit te weten komen door gewoon met water te sproeien. Als het water wegloopt, is het oppervlak niet absorberend of niet absorberend genoeg. Als het oppervlak donkerder wordt en water absorbeert, is het absorberend en moet het worden gegrond.

Ontdoe de muren van stof met een bezem, ga er met uw hand over, als ze nog stoffig zijn moeten ze gewassen worden. Met een spatel strijkt u de oneffenheden glad. Wat loslaat moet worden verwijderd, opgeruimd met een trekker en glad geschuurd. In het geval van oud behang, moet het grondig worden verwijderd. Vergroot kleine scheuren met een mes en vul ze met een reparatietroffel. Zand na het drogen. Vul en schuur de gaten die zijn ontstaan door spijkers of deuvels. Gipsplaten wanden moeten worden voorgestreken. Koop een oplosmiddelvrije primer. Gebruik voor donkere muren of muren met vlekken ook een primer om te voorkomen dat de verf en de vlekken doorlekken.

Voordat u gaat behangen, moet u de verwarming uitzetten en de ramen sluiten, zodat het behang gelijkmatig kan drogen.

Het behangen van het plafond.

Viltbehang wordt altijd met overlappingen op de overgangen tussen wanden en plafond geplakt. Na het lijmen worden ze bijgesneden. Een zeer goed hulpmiddel voor het afknippen van behang dat vaak wordt gebruikt, is een gevelwisser, die verder moet reiken dan de breedte van de rol. Aangezien de meeste rollen iets meer dan 50 cm lang zijn, is een 600 mm lange zuigmond ideaal. Het ziet er zo uit:

Begin bij het plakken van het plafond altijd met het plakken van de eerste strook behang in de richting van het licht, d.w.z. vanuit het raam. Trek een lijn die drie centimeter smaller is dan de rol waarop u de eerste strook gaat plakken. Gebruik een timmertouwtje, of iets dergelijks, om de lijn te markeren. Bereid de lijm in een bakje, meng het goed zodat er geen klontjes achterblijven.  Snijd stroken van 10 cm langer dan de hoogte van de muur. Rol ze op tot rolletjes met de achterkant naar buiten. Breng lijm aan op het gemarkeerde gebied met een roller, gebruik een verfkwast voor de hoeken.

Plak de eerste strook volgens de gemarkeerde lijn, zodat hij de muur aan het begin overlapt. Zorg ervoor dat de lijn precies past. Strijk het oppervlak glad met een behangborstel en druk het aan met een behangroller om eventuele luchtbellen onder het behang uit te persen. Verwijder uitstekende behanglagen met een spaan en een gipsplaatmes.

Voor de tweede strook behang, markeer de volle breedte. Breng de lijm een paar cm voorbij de markering aan. Begin nu met behangen vanuit de tegenovergestelde richting, dit heet omgekeerd lijmen, het is vooral van toepassing op monochroom behang en is op de rol aangegeven met twee pijlen in de tegenovergestelde richting. Nogmaals, begin met het behang dat naar buiten steekt. Vervolg deze procedure op het gehele plafond. Markeren, lijm aanbrengen, vastplakken, gladstrijken en afsnijden. Voor de kabels van de kroonluchter snijdt u het behang met een gipsplaatmes in de vorm van een kruis en spant u de kabels. Snijd de laatste strook behang op de juiste breedte af, zodat deze 5 cm uitsteekt.

Behangen van muren met wol behang.

Het behangen van de muren begint bij het raam. Vanaf de binnenzijde van het raam nemen we een centimeter minder in het geval van 53cm rollen, dus 52cm, en markeren de lijn met een waterpas. Maak een strook behang klaar, breng de lijm aan en bevestig het behang zo dat het over de bovenkant uitsteekt en precies op de gemarkeerde lijn past. Snijd het behang onder de bovendorpel en de vensterbank af. Gebruik een schaar of een mes naar behoefte. Strijk het behang glad met een borstel, druk het aan met een roller en snijd het af. Als er ergens in het midden van het behang grote luchtbellen verschijnen, kunt u een truc gebruiken in plaats van de luchtbellen er met een roller uit te duwen. Doe wat lijm in een spuitje, prik de luchtbel aan en breng het aan onder het behang. Het gaatje is zo klein dat je het niet kunt zien, dus je vermijdt het moeizame uitknijpen van de belletjes met een roller.

Ga ook aan de andere kant van het raam verder. Zo blijft er een lege ruimte over boven het raam, meet de lengte van de benodigde stroken en behang en bereid ze voor. Markeer het midden boven het raam en voeg 1 cm toe, zeg naar rechts, markeer een lijn en begin de reeds voorbereide stroken behang vanaf die lijn naar links te lijmen. Aan het eind zullen we het behang overlappen met het reeds geplakte behang aan de zijkanten van het raam. De techniek van het dubbel snijden wordt gebruikt. Snijd met een mes beide behangsels op de juiste plaats door, vouw het bovenste behangsel af, trek het afgesneden stuk eruit en lijm het weer vast. Nog een keer gladstrijken, drukken, afsnijden. Lijm de rechterkant op dezelfde manier.

Voor radiatoren dezelfde procedure volgen, daarachter blijft het behang niet plakken. U kunt stroken behang op stopcontacten en schakelaars plakken en het gat afsnijden nadat het behang is afgeknipt.Als u een zeer smalle strook aan het eind van de muur overhoudt, meet u de breedte van die strook samen met de breedte van de laatste strook en markeert u het midden en trekt u een lijn. Breng het behang aan en gebruik de dubbele snijtechniek waar u de lijn hebt afgetekend. Gebruik een waterpas of een schietlood om de verticale lijnen naar eigen inzicht te markeren.

Als u bij de deur bent, behangt u de deur en snijdt u hem met een mes op maat van het kozijn.

Gedessineerd wol behang.

De techniek van het plakken van behang met motieven is dezelfde, alleen moet rekening worden gehouden met de overlapping van de motieven. Het overlappingsinterval wordt een rapport genoemd, of overlapping, dat op de verpakking van de behangrollen is aangegeven en verschilt per type behang met motief. Er is meer afval mee gemoeid, dus verwacht meer rollen te kopen.

Afwerking.

Als het behang is aangebracht, brengt u de afdekkingen weer aan op de stopcontacten en schakelaars, de verwarmingsaansluitingen, de lampen en vrijwel alles wat we eerder hebben gedemonteerd. Knip het papier/folie op de met geel plakband afgeplakte naden door en rol het samen met de rommel op. Open geen ramen, zet de verwarming niet aan, laat de lijm 24 uur drogen. En het is klaar :).

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

×

 

Hello!

Write us what you need and we will get back to you. Best wishes BlueStork.

× Free Quote